FABRICI DE FAIANȚĂ ŞI GRESIE

Fabrici de faianță și gresie

Se pare că denumirea de "Faianță" provine etimologic după numele localității italiene Faenza, unde se producea în secolul XVI faianță. Gresia este probabil de origine Franțuzească, francezii fiind la rândul lor mari maeștri în realizarea placărilor ceramice. Iar cuvantul "ceramică" își are radacinile în Grecia, însemnând atelier de olărie.
Primele datări istorice ale placărilor cu ceramică au fost facute acum 4-5000 de ani, în interiorul piramidelor egiptene. Rămășițe ale băilor placate cu mozaicuri de ceramică se pot vedea și astăzi în cetățile grecești.
În România prima fabrică de faianță și gresie pentru placări a fost la Târnăveni, deschisă în 1936. La această fabrică au învățat primii specialiști români, care apoi au pus bazele celorlalte 3 fabrici care au mai existat în România, Sanex la Cluj Napoca, Cesarom la București și Mondial la Lugoj.
Din păcate la această oră, deși consumul de plăci ceramice în Romania este de peste 30 milioane mp, în Romania se mai produc doar puțin peste 6 milioane.
O astfel de fabrică este complet automatizată, are capacități de producție începând de la 1 milion mp/an și puteți vedea, click mai jos, din ce se compune.